Energieffektivisering och förnybar energi
Ett aktivt arbete för energieffektivisering har pågått inom branschen under många år. En övergång till mer energieffektiva maskiner och processer sker kontinuerligt. Dessutom satsar allt fler aktörer på att byta från fossila till förnybara bränslen. Medlemsföretagen har höga ambitioner. Bland annat använder Textilia sedan 2011 endast el märkt med Bra miljöval och företagets samtliga enheter har uppvärmning och ångproduktion baserad på förnyelsebar energi.
Rikstvätt Lima vågade satsa på energieffektivisering
Trots osäkerheten i sviterna av pandemin vågade Rikstvätt Lima satsa på nya energieffektiva manglar, vilket kraftigt minskar energiförbrukningen.
Brand ledde till minskad klimatpåverkan
Efter en större brand 2015 gjordes stora förändringar vid Södra Vanadistvätten. Idag har energiförbrukningen minskat med en fjärdedel och biobränsle har ersatt olja. Dessutom har förändringen lett till kostnadsminskningar.
Textilia klimatneutrala 2035
Textilia mäter kontinuerligt sina klimatutsläpp. 2018 låg dessa på 0,16 kg CO2-ekv./tvättade textilier, och ska ner till 0 kg år 2035. Detta kommer ske med minskad stödbränsleanvändning och ökad mängd förnybart bränsle i transporterna.
Elis elektrifierar
Under 2018 köpte Elis in sina första el- och hybridfordon. Elis har även beviljats stöd från Klimatklivet för att installera ett antal laddningspunkter för fordon på utvalda anläggningar.
TvNo når målet om fossilfrihet
Under våren 2018 nådde TvNo målet att vara 100 % fossilfria. Övergången till biobränsle i fordon påbörjades redan 2009. Sedan 2012 används pellets för ångproduktion. 2018 kunde bränslet i reservpannan, som används vid sträng kyla och avbrott i pelletspannan, bytas ut till biogasol. Innan övergången till förnyelsebara bränslen så släppte TvNo ut årligen ca 2 600 ton CO2-ekv.
Stora kliv framåt i klimatarbetet genom energikonvertering
Fem företag i textilservicebranschen har erhållit sammanlagt över 12 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för att minska sin klimatpåverkan genom energikonvertering. Insatserna gör att utsläppen av CO2-ekv. från dessa anläggningar minskar med flera hundra ton per år under lång tid framåt.
Klimatreduktion i tre nivåer – Textilias erbjudande till kund
Att kunna erbjuda kunden ett tydligt kvitto på sitt miljöengagemang är viktigt. Det har Textilia tagit fasta på i sitt koncept för Klimatneutral Textilservice. Där jobbar Textilia tillsammans med kunden för ta ett större grepp om textilservicens miljöpåverkan. Tjänsten är uppbyggd på tre nivåer; Klimatmedveten (Brons), Klimatsmart (Silver) och Klimatneutral (Guld).
Ännu renare tvätt mer biogas
Från och med juli 2017 har Elis Textil Service bytt ut naturgas mot biogas på ett antal tvätterier i landet. I ett första skede sker bytet på Berendsens anläggningar i Arlöv, Limhamn, Helsingborg, Torup och Angered. Genom att byta från naturgas till biogas på dessa anläggningar räknar Elis med att kunna reducera koldioxidutsläppen med över 3100 ton per år, vilket motsvarar över 700 flygresor till Thailand.
Hr Björkman snart självförsörjande på energi
Hr Björkmans Entrémattors tvätteri i Arlöv producerar ca 50% av den el som används genom solceller som monterats på anläggningens tak. Uppvärmning, torkprocess samt transportbilar drivs med hjälp av biogas.
Svanencertifiering ledde till kraftig utsläppsreduktion
När Bröderna Fraimans tvätteri i Bålsta skulle Svanenmärka verksamheten minskade de sina CO2-utsläpp med mer än 75%. Detta skedde främst genom konvertering från eldningsolja till RME (rapsmetylester) samt en beteendeförändring hos personalen, som idag optimerar maskinernas fyllnadsgrad och stänger av apparater när de inte är i bruk.
Kraftigt reducerade klimatutsläpp från KåpiTvätt
KåpiTvätts byte från gasol till pellets minskade CO2-utsläppen med 990 ton per år. Dessutom har företagets energieffektivisering av ånga minskat energianvändningen med 27%.
JD Tvätten värmeväxlar
Värmeväxling har gjort att företaget är självförsörjande på varmvatten sedan 2013.
JD Tvätten byter olja mot pellets
Bytet från oljepanna till pelletspanna minskade företagets utsläpp med 90%.
Värmeväxling av utgående varmvatten på TvNo
På TvNo i Norrköping passerar numera retur av varmvattnet en värmeväxlare för att värma upp inkommande kallt vatten vilket sparar energi och minskar tvätteriets klimatpåverkan.
Sahlins i Tomelilla satsar på förnybar energi
På Sahlins anläggning i Skånska Tomelilla har solceller lagts på produktionsanläggningens tak. Dessutom hämtas en stor del av värmen som används för uppvärmning av varmvatten och lokaler från bergvärme.
Från gasol till pellets i TvNo
TvNo i Norrköping bytte 2012 från gasol till pellets och minskade koldioxidutsläppen med 2500 ton per år. Den installerade träpulverbrännaren möjliggör flexibel förbränning och optimering av den interna energiproduktionen. Investeringen återbetalar sig på 5 år.
Klimatpåverkan minskar från textilservicebranschen
Enligt den europeiska intresseorganisationen för professionella tvätterier (ETSA) minskade klimatpåverkan från branschen med 7% under perioden 2007-2011.
Tvätteriet Alingsås minskar utsläppen genom att konvertera panna
Tvätteriet Alingsås har konverterat sin gasolpanna till pellets, för att slippa användningen av den fossila gasen. Därmed minskas utsläppen av koldioxid med närmare 1 500 ton koldioxid per år.
I Västervik har olja bytts mot pellets
2,5 ton pellets i timmen ersätter 300 kubikmeter olja per år efter en konvertering 2014. Pannan ger en besparing på 1,8 miljoner kronor om året i driftkostnad och minskar utsläppen av koldioxid med 800 ton per år.
Tvätteriet i Fredriksberg byter till pellets
Genom konverteringen till pelletspanna behöver tvätteriet inte längre förbränna 300 kubikmeter olja om året.
CWS satsar på pellets
På CWS Märsta/Stockholm har en pelletspanna med en effekt av 5000 kWh installerats och lett till en minskning av CO2-utsläpp som kan jämföras med omkring 17 000 kylskåp per år.
Lindström med fokus på energieffektivisering
Till år 2020 ska Lindströms energianvändning minska med 6%. Målsättningen ska nås dels genom energieffektivisering i de lokaler som företaget använder och dels genom värmeåtervinning i tvättprocessen. Insatser görs i Sverige så väl som i andra länder där företaget är verksamt.